Telefonnummer: 010 550 23 00 - Telefontider: 09:00 - 15:00 - Lunchstängt: 12:00 - 13:00
Leverans till:
Sverige (SEK)

IP klassning, vad är det?

När elektrisk utrustning ska användas i miljöer där vatten, damm, fukt eller rost kan tränga på, är det viktigt att den är märkt med vilket fuktskydd = IP-klass, produkten har.

"IP" är förkortningen för "International Protection". I svensk standard SS-EN 60 529 "Kapslingsklasser för elektrisk material" (IP-beteckning) finns anvisningar om vilka kapslingsklasser som finns och vilka rutiner som gäller vid provning av elektrisk material.

IP-systemets uppbyggnad Beteckningen bygger på två inledande bokstäver som följs av två siffror och i vissa speciella fall av en eller två tilläggsbokstäver. De två sistnämnda bokstäverna kan utelämnas och i dagligt bruk förekommer de mer sällan.

* "IP" - Beteckningsbokstäver (International Protection) * "4" - Första beteckningssiffran (siffrorna 0-6, eller bokstaven X) * "4" - Andra beteckningssiffran (siffrorna 0-8, eller bokstaven X)

IP20
En IP20-klassning innebär att produkten är beröringsskyddad och tålig mot damm eller föremål som är över 12 mm. Den har dock inget som helst skydd mot vätskor och är känsligt för skador om det kommer i kontakt med vattendimma. En klassning som i princip innebär att en person inte ska kunna få en elektrisk stöt av att sticka in ett finger i hål i armaturen, men en lösning som i övrigt inte innehåller något skydd.

IP24
När man behöver en produkt som är skyddad mot regn så brukar IP24 vara en populär klassning. IP24 har skydd för beröring med fingrar och föremål större än 12 millimeter och den är skyddad från vattensprut från alla håll

IP44
Är ofta den klass som betecknas som sköljtät. En produkt som har IP44-klassning betyder att den är skyddad mot fasta föremål som är större än 1 mm och vattenstänk från alla håll. Detta är inte vad som kan kategoriseras som vattentätt, men konstruktionen hindrar vatten att nå kritiska elektriska delar och vatten som kommer in, kan rinna ut igen.

IP55
En IP55-klassad produkt är skyddad mot dammintrång som kan vara skadlig för normal användning av produkten men den är inte helt dammtät. Den har ett skydd mot fasta föremål och vattenstrålar från alla håll. Denna klass brukar betecknas som damm- och spolskyddad, damm i skadliga mängder skall inte kunna nå elektriska komponenter påverka produkten. Att nå denna kapslingsklass kräver normalt att genomföringar och sammanfogningsytor är försedda med packningar.

IP66
En klassning som brukar definieras som dammtät och spolsäker. Den första siffran anger att produkten fyller högsta täthetsklassen för mekaniskt intrång (alltså både objekt och damm). Produkten måste visa sig helt dammtät. Eftersom denna klassning även innebär att produkten skall klara undertryck så måste den ha en packning som klarar detta. IP66 skall också klara kraftig spolning om det är till sjöss, översköljning och sjö. Utöver dammintrång skall IP66 också klara högtrycksspolning.

IP67
En klassning som skall vara både damm- och vattentät. Den påminner om IP66 men ska kunna hålla tätt för vatteninträngning i 30 minuter nedsänkt till 1 meters djup. IP67 skall ha 100% skydd mot fasta föremål som damm och sand.

IP68
Produkter som möter IP68 anses vara tillräckligt lämpliga för att motstå damm, smuts och sand och står emot vatten ned till ett maximalt djup av 1,5 meter. De skall kunna stå emot vatten i upp till trettio minuter.

Tillbaka till Frågor och svar

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan